Gezicht van de campagne van De nieuwe bibliotheek Almere

 

Kennis delen is kracht!

Nederland leerde Graziëlla Hunsel kennen tijdens de Voice of Holland, waar ze de sterren van de hemel zong.  Almere kende haar natuurlijk al langer, als die powervrouw met indrukwekkende jazz-shows. En natuurlijk als de juf Spaans op het Arte College, die haar passie voor de taal overbrengt op haar leerlingen met ‘endutainment’ en de ‘plezierfactor’.

Die plezierfactor was ook volop aanwezig in de nieuwe bibliotheek, waar Graziella op donderdag 15 januari vertelde over haar twee passies: zingen en op het podium staan, en het onderwijzen van de Spaanse taal. Het werd een gloedvol betoog, gesproken en gezongen, prachtig ondersteund door pianist Pieter van Santen.

‘Leven volgens hartenwens’ De grote, alles verbindende passie die daar voor Graziella boven hangt is ‘leven volgens mijn hartenwens’. Voor Graziella betekent dat: de dingen doen die haar blij maken. Daar hoort ook bij: de lat hoog leggen voor jezelf en elke dag proberen iets nieuws te leren. “Ik wil graag mensen motiveren om elke dag het beste uit zichzelf te halen als het gaat om het ontwikkelen van hun passie. Ongeacht wat dat is. Ook al ben je nu nog ongezien, het is de kunst toch door te blijven werken. Er komt een moment dat ook jij in het volle voetlicht komt te staan om jouw passie met anderen te delen.”

Edutainment Voor het allereerste delen van de passie voor het zingen krijgt Graziella’s moeder de eer: Anne-Marie Hunsel. Ook zij is een geweldige zangeres. Van haar kreeg Graziella de passie voor muziek en op het podium staan er met de paplepel ingegoten. Op haar beurt wil Graziella die passie ook aan anderen overgeven. Ze combineert dat met het lesgeven: “Voor mijn repertoire probeer ik altijd nummers te kiezen die horen bij de persoon die ik nu ben, of die een boodschap hebben die ik vanuit mijn visie ook aan mijn leerlingen wil geven. Voor mijn lessen probeer ik voor elke vaardigheid (spreken, schrijven, luisteren, lezen) vanuit de leefwereld van de leerlingen lesstof te bedenken waarmee de plezierfactor voor mijn vak hoog blijft en waarmee leerlingen een succesgevoel kunnen krijgen. Zo deel ik kennis en plezier. Kennis delen is kracht!”

Edutainment Bij het Arte College waar Graziella werkt, geen saaie grammatica-lessen Spaans. Graziella: “We willen het vak tot leven brengen. De relatie met de docent is daarbij belangrijker dan het vak zelf. We zien het als onze taak om de leerlingen zich prettig en vrij te laten voelen. Dat doen we onder andere op een kunstzinnige manier, met vaardigheden die leerlingen leuk vinden. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met collages, filmpjes, fotoromans etc. Het is de bedoeling om de ‘plezier factor’ omhoog te brengen. Zo creëer je passie.”

Het nieuwe opgroeien En die passie versterk je door veel te lezen, op internet rond te kijken en je te laten inspireren in de bibliotheek. “Voor het lezen van Spaanse tijdschriften, kranten en boeken voor de verplichte leeslijst breng ik graag een bezoek aan de bieb. Het aanraken van een boek/ tijdschrift en het kunnen bladeren daarin geeft toch een ander gevoel. Het voelt authentiek.” Ook met haar leerlingen is Graziella regelmatig in de bibliotheek te vinden: “Er is hier een schat aan kennis over allerlei uiteenlopende onderwerpen, in verschillende vormen: boeken, kranten, tijdschriften, films. Ik vind het belangrijk om mijn leerlingen daarmee in contact te brengen. Voor mij sluit dat aan bij het ‘nieuwe opgroeien’, een van de labels van de nieuwe bibliotheek. Opgroeien met passie. Kan het mooier?”

Bron: http://www.denieuwebibliotheek.nl/graziella-hunsel

Bibliotheek Almere

1 reply
  1. Hans Polak says:

    Multi talented en een echte “power woman”! Om met jou te werken en met jou bevriend te zijn is een kadootje! x

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply